Rätt vintersportskläder

Vintern är i full gång och det finns fullt av möjligheter att sporta och ha kul utomhus. Det förutsätter förstås att du är rätt klädd och har plagg för din valda sport.

Slalom och snowboard

Jacka och täckbyxor byter vi ofta, på grund ändrade storlekar och att vi vill förnya med nya färger. De flesta vintersportjackor och täckbyxor håller samma kvalité och har liknande funktioner. Tänk bara på att shoppa dessa plagg på en sportbutik såsom Länna Sport för att få bästa kvalité och plagg som faktiskt är anpassade för mycket rörelse och snö. Jacka och byxor borde ha flera typer av fickor så du kan säkert förvara värdesaker. De ska också ha ventilationsfickor du kan öppna om du börjar bli varm men inte vill ta av dig jackan och kyla ned hela överkroppen.

Det är kläderna under din snowboardjacka som du ska lägga mer pengar på. Du kan inte åka snowboard eller slalom med jeans och t-shirt. Du behöver ett underställ med stretch och mycket värme. Här är det också bra att vända sig till en sportbutik.

Längdskidor

När du åker längdskidor, speciellt om du gillar skatestilen, vill du ta dig fram snabbt och inte bli hindrad av att vinden tar tag i ett par stora täckbyxor. Tunnare men effektiva träningskläder fungerar bättre. Titta på Vasaloppet och se de tunna och tajta kläderna som de tävlande har. Fodrade träningstights i elastisk material gör dig mer aerodynamisk och låter vinden glida av dig istället för att slå mot dig.

Du jobbar upp kroppstemperaturen redan under uppvärmningen och behöver därmed inte lika många lager som i backen där vinden är starkare. Om du åker i elljuspår är du ofta i skogen och träden ger lä från vinden, du blir alltså varm snabbt. En fodrad vindjacka med underställströja under räcker ända ned till några minus.