Så plattar du håret på bästa sätt

Att platta håret är något många gör regelbundet medan andra kanske gör det någon gång nu och då, säg inför en fest eller liknande tillställning. Men när du ska platta håret är det viktigt att du går rätt sätt tillväga så du inte skadar håret.

Börja med en dusch

Vägen till platt hår börjar faktiskt i duschen. Se till att ha hårprodukter hemma som är märkta ”smoothing”. Dessa ger nämligen hår en extra dos fukt, vilket kommer hjälpa till att skydda ditt hår när du plattar det. Det förbättrar också resultatet då hur som är torrt och frissigt när det plattas inte håller sig platt lika bra heller.

Torka håret ordentligt

Och medan håret ska fuktas rikligt innan du går vidare är det viktigt att ditt hår har fått torka ordentligt på utsidan innan du tar fram plattången. Torka det gärna nästan helt med en hårtork och låt sedan håret lufttorka den sista biten tills det är helt torrt.

Använd alltid värmeskydd

Värmeskydd är ytterligare ett viktigt steg för att inte håret inte ska ta skada av processen. Detta bör appliceras på det torra håret. Det finns dock en rad olika produkter på marknaden och det är viktigt att du väljer den som är rätt för dig och ditt hår.

Dela först upp håret

Innan du börjar platta håret är det bäst om du delar upp det i sektioner först. Om du bara börjar platta det på måfå riskerar du också att få ett mycket mer ojämnt resultat. Arbeta dig sedan systematiskt igenom håret så du alltid vet vad som redan är plattat och inte.

Använd rätt temperaturinställning

Kanske det absolut vanligaste misstagen när man plattar håret är att temperaturen är för hög. Temperaturen du bör använda beror dock på ditt hår. Ju tjockare och grövre hår du har desto högre temperatur behöver du för att få ett resultat som håller. På finare hår, eller hår som är färgbehandlat, bör du inte gå över 150-175 grader.