Rätt schampo för ditt hår

Det är inte alltid lätt att veta vilken hårtyp du har och vilket schampo som är bäst att använda. Vi har sammanställt en liten lista på de olika hårtyperna, hur du känner igen dem och vilka produkter du ska använda.

Torrt hår

Orsaken till torrt hår kan variera och är inte lika självklar som när det gäller fett hår. En av anledningarna kan vara att talgkörtlarna som ska producera sebum, hårets eget fett, är för låg. Men det kan även beror på yttre omständigheter, som till exempel värme, starka hårprodukter och hårfärgning. Ett torrt hår har lätt för att bli tovigt och det saknar glans. Det är sprött och går väldigt lätt sönder eller klyver sig. Det bästa för denna hårtyp är ett milt schampo och att inte tvätta det för ofta, inte mer än 2 gånger i veckan. När håret är vått ska det helst inte borstas eller fönas. Det bästa är om det får självtorka, eftersom all värme är skadligt för torrt hår. När håret är torrt kan det borstas försiktigt för att sprida ut hårets eget fett.

Normalt hår

Normalt hår känns lent och smidigt. Det blir sällan risigt eller trassligt och håller sig rent länge efter tvätt. Har du normalt hår, har du också en jämn produktion av sebum. För att behålla håret i detta skick ska det tvättas regelbundet och slitas på det så lite som möjligt i form av värme och färgning.

Fett hår

Fett hår får du på grund av att talgkörtlarna överproducerar sebum, vilket i normala mängder ska skydda håret och hålla det smidigt. Överproduktioner är ofta hormonella och är vanligast i tonåren, men kan i vissa fall hålla sig kvar i många år. Fett hår känns igen på att håret känns fett redan dagen efter tvätt och att det känns tungt och omöjligt att få volym i. Har du denna typ av hår ska du använda ett milt schampo och tvätta håret ofta. Undvik att borsta håret för mycket, eftersom då sprids sebumet ut mer. Använd inte heller torrschampo, eftersom detta täpper igen hårbotten, vilket leder till ökad produktion av sebum.